Inkijk en uitzicht Oude Kerk Delft

Op de website van de Oude Kerk in Delft en verder op het Internet zijn veel mooie foto’s van deze kerk te vinden. Deze zijn anders! De meeste  zijn gemaakt tijdens excursies naar plaatsen waar je normaal niet kunt komen. In het verleden was men wat toegeeflijker dan nu. Eén excursie was ter gelegenheid van het 25-jarig huwelijksjubileum van zeer bij deze kerk betrokken vrienden. De andere was een uitje van de wijkkerkenraad.

Inkijk

Diverse aparte kijkjes in de kerk.

Gangen en Trappen

De Triforia, of nonnengangen, zijn een verhaal apart. Het is een fabeltje dat er ooit nonnen of monniken doorheen hebben gelopen. Ze zijn gemaakt voor het gezicht en voor het gemak. De kerken lijken er ruimtelijker door. Er zijn ook schijntriforia, die niet begaanbaar zijn. Nepnonnengangen dus. Daarnaast waren de echte doorgangen zoals die in de Oude Kerk handig bij werkzaamheden en om een mogelijke brand te blussen. 

Bij onze excursies konden we ook twee van die triforia bezoeken. Je hebt een mooi zicht op schip en zijbeuken van de kerk.

Van de ene gang naar de andere, die lager ligt, is een open trapje met een soort metalen bezemsteel als leuning. Het ging allemaal goed. Alleen ben ik de nacht daarop wel vijf of zes keer wakker geschrokken met het idee dat ik op dat trapje stond, aan de rand van de diepte beneden…

Uitzicht

Vanaf de toren van de Nieuwe Kerk, die dagelijks te beklimmen is, heb je natuurlijk een prachtig uitzicht. Zelfs tot zee als het helder is. Het uitzicht vanaf de toren en goten van de Oude Kerk is weer anders, juist omdat je zicht hebt op de Nieuwe Kerk en ook op de Maria van Jessekerk en het stadhuis

De toren van de Oude Kerk is gebouwd op de plaats waar ooit het water van de Oude Delft was. Hij is daardoor scheefgezakt, maar nu kijk je wel recht op de Oude Delft en de Schie tot aan Overschie en Schiedam. Heel leuk!

Een gedachte over “Inkijk en uitzicht Oude Kerk Delft”

  1. Wat een indrukwekkend gebouw is de Oude kerk toch. De eeuwen getrotseerd. En wat een mooie foto’s. Jammer dat het beklimmen nu niet meer mag. Maar dank je voor het delen. Voor míj een stukje nostalgie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *