De namen van de Messias en de Menora

Jesaja 9:5 (HSV):

Want een Kind is ons geboren,
een Zoon is ons gegeven,
en de heerschappij rust
op Zijn schouder.
En men noemt Zijn Naam
Wonderlijk, Raadsman,
Sterke God,
Eeuwige Vader,
Vredevorst.

In het Hebreeuws staan hier zeven woorden voor de namen van het geboren kind: Pèlè, Jo’eetz, El, Gibbor, Avi’ad, Sar, Shaloom. Het is niet zo duidelijk welke woorden een zelfstandig naamwoord zijn en welke een bijbehorend bijvoeglijk naamoord (attribuut). Zo vertaalt de HSV twee namen: “Wonderlijk, Raadsman” en de NBV21 één naam: “Wonderbare raadsman”.

We hebben dus zeven woorden. De menora, de kandelaar die in de tempel stond, had zeven armen. Wat gebeurt er als je kaarsen met deze zeven woorden op de menora zet in de Hebreeuwse volgorde?

3 gedachtes over “De namen van de Messias en de Menora”

  1. Schitterend Kees! Zou er ook nog een verbinding kunnen zijn naar de 8-armige Chanoekia, met de bedienaar als 9de lichtje? Ik zie het nog niet. Maar jouw koppeling van de namen aan de menora vind ik een vondst.

    1. Dank je Ditte! Een verband met de Chanoekia lijkt me ook niet logisch. Ten tijde van Jesaja kende iedereen de Menora in de tempel, maar de Chanoekia bestond nog niet.
      Ergens ligt het voor de hand om die zeven woorden uit Jesaja 9:5 op de zevenarmige kandelaar te passen. Er zal vast iemand anders op hetzelfde idee zijn gekomen, maar ik heb hem nog niet gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *